Εκδόσεις

Το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων έχει στο ενεργητικό του επτά εκδόσεις βιβλίων που  σχετίζονται με την προσφορά του στη ζωή του τόπου μας. Οι εκδόσεις αυτές υλοποιήθηκαν από την αείμνηστη Ζωή Μητσοτάκη, πρώην πρόεδρο:

Ένας αιώνας μιας όμορφης πόλης, φωτοαφήγηση, 2010, σελ ΧΧΧ.
Στο βιβλίο αυτό το μέσο της αφήγησης είναι κυρίως οι φωτογραφίες μελών του Λυκείου και περήφανων κοριτσιών και αγοριών. Μέσα από αυτές αναδεικνύεται η ιστορία του Λυκείου, ένας σχεδόν αιώνας ομορφιάς και πλούσιας δραστηριότητας που συσχετίζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Χανίων.

Σφακιανές δεσιές, δεσμοί και σύμβολα, 2005, σελ.ΧΧΧ
Παρουσιάζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό η πετσέτα της Κρήτης με τη διακοσμητική της δεσιά, τους δεσμούς και τα σύμβολα της και δίδεται μια ερμηνεία των συμβολισμών τους. Τις σφακιανές δεσιές μελέτησε και ανέδειξε η Μαρί Ναξάκη και το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες των δειγμάτων της συλλογής της.

Φλωρεντίνη Καλούτση και η τέχνη της Κρήτης, έκδοση Μουσείου Μπενάκη, 1999, σελ ΧΧΧ
Στόχος του βιβλίου είναι να συμβάλει στη παρουσίαση και διάσωση του έργου της Φλωρεντίνης η οποία εμπνεύσθηκε από το Μινωικό Πολιτισμό όταν αυτός αποκαλύπτονταν από την αρχαιολογική σκαπάνη και σχεδίασε μινωικά θέματα που τα χρησιμοποίησε στην υφαντική και στην ξυλογλυπτική.

Κρητικά Χριστούγεννα, 1997, σελ. 56
Το βιβλίο συγκεντρώνει τα έθιμα και τις παραδόσεις του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων αναζητώντας τις ρίζες τους στη μακραίωνη παράδοσή μας, την αρχαιότητα, το Ρωμαϊκό και το Βυζαντινό πολιτισμό και προσπαθεί να ερμηνεύσει τους συμβολισμούς τους.

Στο φως του Λύχνου, 1990, σελ. ΧΧΧ
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις 156 ευχαριστήριες επιστολές στρατιωτών μας από το Μικρασιατικό μέτωπο μετά την αποστολή δεμάτων με πλεκτές φανέλες, κάλτσες, γάντια κ.ά. από τις κυρίες του Λυκείου. Παρουσιάζονται οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των στρατιωτών μας ξεδιπλώνοντας την ψυχή και τη ζωή τους στο μέτωπο.

Ο Κλήδονας, 1983, σελ. 16
Ο Κλήδονας είναι λαϊκό έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 24 Ιουνίου, ημέρα που συμπίπτει με τη γέννηση του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου. Κατά το έθιμο εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Το έντυπο περιγράφει το τελετουργικό και περιλαμβάνει τις χαρακτηριστικές μαντινάδες και τραγουδιόνται στον κλήδονα.

Ο Γιτσικός Χορός 1981, σελ. 7
Ο Γιτσικός χορός (Ρουματιανή Σούστα) είναι ένας αντρικός χορός, των βοσκών, που προσομοιάζει στα πηδήματα της κατσίκας, παραλλαγή της σούστας. Το έντυπο περιλαμβάνει μαρτυρίες από ντόπιους για την παρέλευση του χορού και το κύρια χαρακτηριστικά του.