Ιστορία

Κλεοπάτρα Σκουλούδη Φλωρεντίνη Σκουλούδη-Καλούτση
Ευθυμία Μοάτσου

Πρώτη πρόεδρος ήταν η Κλεοπάτρα Σκουλούδη – μητέρα της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση, που ήταν και ιδρυτικό μέλος. Η Παρρέν είχε την ιδέα “να χρησιμοποιηθεί η καλλιτέχνις δεσποινίς Φλωρεντίνη Σκουλούδη ως μεσάζων της μεταφυτεύσεως και εγκολπώσεως της σύστασης του Χανιώτικου παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων”. Η Κλεοπάτρα Σκουλούδη παρέμεινε έως το 1923, έβαλε τις βάσεις και σηματοδότησε την πορεία του Λυκείου με το κύρος και την προσωπικότητά της. Το έργο του είναι καλλιτεχνικό, μορφωτικό, παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό όμως κυρίως εστιάζει στη φροντίδα των οικογενειών των αγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Το 1923 αναλαμβάνει πρόεδρος η Ευθυμία Μοάτσου – από τα ιδρυτικά μέλη – έως το 1927. Όπως είναι φυσικό σ ’αυτή την ιστορική συγκυρία το έργο του Λυκείου επικεντρώνεται στην περίθαλψη των προσφύγων.

Το 1927 αναλαμβάνει πρόεδρος η Άννα Βαμβακά και υπηρετεί το Λύκειο για 51 συνεχή χρόνια μέχρι το 1966. Το Λύκειο αναπτύσσει κοινωνική δράση, συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με καλλιτεχνικές και φιλολογικές δραστηριότητες, πολλές από τις οποίες έχουν στόχο και τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανατροφοδότηση του έργου του. Ένα σεβαστό ποσό που είχε συγκεντρωθεί για την απόκτηση στέγης ξοδεύεται για την ανακούφιση των στρατιωτών μας που αγωνίζονταν στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας . Η πολυπόθητη στέγη στην Μητσοτάκη 1 αποκτάται αργότερα και εγκαινιάζεται το Δεκέμβριο του 1954.

Από το 1966 ως το 1989 αναλαμβάνει πρόεδρος η Χρυσή Μανωλικάκη. Διευρύνει τους ορίζοντες του Λυκείου με το χορευτικό συγκρότημα που εκπροσωπεί την Ελλάδα και διακρίνεται σε διεθνή φεστιβάλ, οδηγώντας την ελληνική παράδοση έξω από τα σύνορα της Κρήτης και της Ελλάδας. Το Λύκειο συμμετέχει στις τοπικές και εθνικές εορτές και προσπαθεί να διατηρήσει στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού με εκδηλώσεις του.

Άννα Βαμβακά Χρυσή Μανωλικάκη
Ζωή Μητσοτάκη

Το 1989 αναλαμβάνει πρόεδρος τη Ζωή Μητσοτάκη έως και τον Ιούλιο το 2015 που ξαφνικά φεύγει από τη ζωή. Ανακαινίζει την αίθουσα του Λυκείου και με ένα επιτελείο φίλων και εθελοντών οργανώνει έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Φλωρεντίνης Καλούτση το 1991, ενώ το 1996 συγκεντρώνει κειμήλια πολιτισμού των αρχών του αιώνα – εποχή που συμπίπτει με την ίδρυση του Λυκείου. Με αυτές τις δύο εκθέσεις και τις επακόλουθες δωρεές θεμελιώνονται δύο από τις μουσειακές συλλογές του Λυκείου, των σχεδίων και υφαντών τις Φλωρεντίνης Καλούτση και της αστικής ζωής της πόλης των αρχών του αιώνα.

Το 2015 ως και το 2016 χρέη προέδρου εκτελεί η αντιπρόεδρος Ριρίκα Μυριδάκη. Για την τετραετία 2017-2021 εκλέχθηκε πρόεδρος η Τατιάνα Κουράκη.